Szimbólumok

Az ősi szimbólumok egyidősek az emberiséggel. Óriási rezgéssel bírnak, ezért nagy hatással vannak ránk a teremtőerejükkel. A szimbólumokat azért hozta létre az emberiség, hogy kifejezzen velük olyan tudatos tapasztalásokat, a tudatunk olyan állapotait és annak lehetőségeit, amelyekre nincs szó.

Olyan egyetemes és örök érvényű törvényszerűségeket és természetfeletti igazságokat ábrázolnak, melyben benne rejlik a világmindenség. Egy-egy jelképben egyszerre több értelem is megnyilvánulhat, ezért koncentrált teremtőerővel bírhat. Ha ismerjük a szimbólumok jelentését, akkor tudatosan előhívhatjuk azokat az energiákat, amelyekkel felszabadíthatjuk magunkat. Akkor is hatással vannak ránk, ha nem ismernénk a jelentésüket.

Kör
Az egyik legősibb és legalapvetőbb szimbólumok egyike. A végtelenséget, örökkévalóságot, egészséget, örök körforgást, egységet, teljességet és a harmóniát szimbolizálja. A világmindenséget és az univerzumot jelenti. A kör szimbólum maga a kiinduló pont, mely jelképezi az örök újjászületést és az eredendő tökéletességet. Régi értelmezésben a Napot is jelentette, ezért Istenként tekintettek rá. Kozmikus rend szimbóluma.

Nap

A teremtést és az életet adó fényt, energiát és erőt szimbolizálja. Benne megtalálható az összes szín. A Nap hierarchikusan mindig az első helyen van, az összes bolygó felett áll. Hatalmas és tökéletes. Életerő, hatalom és tudatosság szimbóluma.

Mandala
A mandala szanszkrít eredetű, jelentése kör, de egyes vélemények szerint az elmével is össze lehet kötni a jelentését. Rendkívüli, pozitív energiával bír. Segít a tudatos jelenlét elérésében. A mandala a teljességet, tökéletességet és harmóniát szimbolizálja. A világegyetem képe és abban végbemenő kimenő és bejövő folyamatok ábrázolása. Egy mandala célja, hogy elérjük az abszolút tudatosságot és segít helyrerakni az emberben a dolgok ideális rendjét. A mandala egy térkép a tudatos fejlődéshez. E jelkép egy képi kifejezése az ember potenciálisan megvalósítható legmagasabb tudatállapotának. Középpontja szimbolizálja a föld közepét, az állandóságot mely körül minden mozog.

Fa
Egy ősi szimbólum, mely összeköti a földet az éggel. Magát az életet jelképezi hiszen gyökereivel mélyen a földből táplálkozik, lombja pedig az ég felé tör biztosítva egy körforgást, mellyel az ember lelki fejlődését is szimbolizálja. Egyszerre foglalja magába a jelent, múltat és jövőt jelképezve a szellem, test és lélek hármasát. A fa az egyéni életút önismereti jelképe. A fa kapcsolatban van a Föld 4 elemével: földdel, vízzel, tűzzel és a levegővel. Újjászületés szimbóluma, szorosan kapcsolódik a születés, az élet és a halál körforgásához. Általa végtelen a kapcsolat a teremtéssel.

Virág

A teremtés és a megújulás szimbóluma. Egyszerűen szép és tökéletes. A természet általa újra és újra megújul. A szerelem és hűség jelképe. A tökéletesség szimbólumai és magas rezgéssel bírnak.

Fallosz
A termékenységet, feltámadást és férfi teremtőerőt jelképezi. Hatalmat és erőt szimbolizál. Az élet forrását jelenti, benne rejlik a teremtés eszköze és egyben potenciálja.

Legyező

A jó szerencse és megtisztulás jelképe. Az erőt szimbolizálja. Távol tartja a negatív energiákat.

Angyal

Mindenkinek van védőangyala, aki átsegít a nehézségeken. Az angyalok az ártatlanság és a tisztaság szimbólumai. A védelmet és segítségnyújtást jelképezi.

Róka
A ravaszság, kreativitás, fény és megvilágosodás szimbóluma. Lelki vezető, aki ismeri a rejtett, misztikus ösvényeket, és kiváló megérzései vannak, hogy elkerülje a veszélyt. A világok közötti határokon mozog, jól tudja az utat a lelki tudattalanba. Rávilágít az adottságainkra, képességeinkre, hogy miben vagyunk erősek és tehetségesek. Felébreszti a bennünk szunnyadó inspirációt. Segít meggyógyítani az összetört lelkünket és hűnek maradni önmagunkhoz. Egyensúlyba hozza a magányt és a társas életet. Hatalmas energiákat mozgat meg.

Szív
A szerelem, szeretet és szenvedély szimbóluma. Az örökké tartó hűséget szimbolizálja.

Hullám
Az egyik legnagyobb természeti erők egyike, mely erejével képes porrá zúzni bármit, ami az útjába kerül. Szimbóluma a határtalan életnek és a bármire képes vagyok üzenetet sugallja.

Lótusz
A megvilágosodás és újjászületés szimbóluma. A lótusz egy roppant különleges virág. Sötét, iszapos vizek (akár szennyezett víz is, lásd például Indiában a csatornákban is virágzik) alján kezd növekedésnek, melytől a víz felszíne igen messze van. Gyökere mégis erős és a napfény felé tör szimbolizálva a kitartás és feltámadás koncepcióját. A mostoha körülmények ellenére is törekszik, hogy elérje a napfény által szimbolizált megvilágosult végső tudást és igazságot. Ez a tudat ébredésének jelképe. Amikor sikerül elérni a felszínt akkor a virág gondosan ügyel arra, hogy egy szirma se érjen a piszkos vízbe és arcával a nap felé néz. Mindenki eredendően tökéletes és úgy szép, ahogy van békét és harmóniát sugározva ezáltal. Különlegessége, hogy csak nappal nyílik a napsugarak hatására, este zárulnak jelképezve a világosságra és a tudásra való törekvést.

Pillangó

A változást, fejlődést és az átalakulást szimbolizálja. A lélek fejlődési útját jelképezi, mivel lelkünk épp olyan törékeny, gyönyörű, sokszínű és megfoghatatlan, mint egy pillangó. Képes a legkülönfélébb módon újjászületni és megújulni. A halálból kialakuló életre utal azzal, hogy felhagyunk régi mintáinkkal, rossz szokásainkkal, viselkedésünkkel és kihasználjuk a bennünk rejlő lehetőségeket, erőforrásokat megújulva és kiteljesedve az új boldog és szárnyaló életünkhöz. A szabadság szimbóluma is.

Színek

A színek rendkívüli jelentőséggel bírnak az életünkben. Hasonlóan a szimbólumokhoz hatással vannak ránk de, hogy pontosan milyen hatással abban még a pszichológusoknak és kutatóknak sem sikerült megállapodni, de az bizonyos, hogy akár képes befolyásolni a hangulatunkat, viselkedésünket és érzelmeinket is. Minden nap színek vesznek bennünket körül és meghatározó szerepet játszanak az otthonunk kialakításában, bizonyos eseményekre adott reakciónkban, vásárlási szokásainkban, stílusunk kialakításában, koncentrációnkban, az élethez való hozzáállásunkban, és még sok másban.

Érdekesség, hogy a színek hatását vizsgáló tudomány több, mint 200 éves, de már az ókorban is színeket társítottak az alapelemekhez (föld, tűz, víz és levegő). Hippokratész pedig színekkel jelölte az ember vérmérsékletét (szangvinikus, kolerikus, flegmatikus és melankólikus).

Alapvetően 4 alapszínt különböztetünk meg és azok árnyalatait. Ezeket hideg illetve meleg színekként kategorizáljuk.

Zöld

A természet színe. Nyugalmat, harmóniát, békességet áraszt, ezért a biztonságot szimbolizálja. Reményt és állandóságot sugalmaz. Termékenység, fiatalság és egészség színe. A leggyakoribb szín, ami körülvesz bennünket. Fejlődésre és megújulásra asszociálunk általa. A zöld az egyik legharmonikusabb és legpihentetőbb szín a szemünk számára. Egyszerre frissít és nyugtat, így teremtve egyensúlyt a minden napjainkba. Regeneráló hatása van, javítja az immunrendszert.

Kék

A tenger és az ég színe. A végtelenséget szimbolizálja. A nyugalom, békesség, intuíció, bölcsesség, remény és hűség színeként tartják számon. Növeli a munka hatékonyságát. Megbízhatóságot és intelligenciát sugall. Tisztaság árad belőle és stabilitást jelképez. A kék egyik árnyalata türkiz, ami a frissességet és tisztaságot jelképezi.

Piros

A szerelem és tűz színe. A piros a legfigyelemfelkeltőbb szín. A szenvedély, erotika és szexualitás jelképe. Bátorságot, erőt sugároz. Erőteljes hatással van az emberi szervezetre, emeli a vérnyomást, légzést és a pulzust. Önbizalomerősítő hatású. Cselekvésre ösztönöz. Izgalmas és dinamikus szín.

Sárga

A nap és a napsütés színe. Boldogsággal, vidámsággal  és életenergiával tölt fel. Optimizmust és erőt ad. Inspirál és ösztönöz. Segíti a jó kommunikációt, koncentrációt és memóriát. A kreativitás színe. A sárga szín figyelemfelkeltő és stimulálja a idegrendszert.

Narancssárga

A vidámság, öröm és boldogság színe. Ötvözi a sárga életenergiáját a piros erejével. A lelkesedés, kreativitás, kiegyensúlyozottság, barátság, siker, megbízhatóság és bátorítás színe.

Erőt és kitartást sugall. Élénkítő hatású, stimulálja a szellemi aktivitást. Kellemesen feltűnő, meleg szín.

Rózsaszín

A romantika, kedvesség és öröm színe. Fiatalos, izgalmas szelíd szín. Érzékiséget, de mégis vidámságot sugall. Árnyalatától függően lehet intenzív hatással szervezetünkkel csak úgy, mint a piros, ha élénk rózsaszínről beszélünk és lehet könnyed és nyugtató, ha világos árnyalatban gondolkodunk. Biztonság és optimizmus érzését kelti.

Bordó

A szenvedély és hatalom színe. Keveredik benne a kék stabilitása a piros energiájával. A méltóság és magasztosság színe. Előkelőség jelképe. Nemességet, függetlenséget, kreativitást és titokzatosságot szimbolizál. Erőt és bölcsességet sugároz. Kivételes érzéseket kelt.

Lila

A királyság színe. Keveredik benne a kék nyugalma és a piros dinamizmusa. Intelligencia, hűség és kreativitás jelképe. Megnyugtatja az elmét és egyensúlyba hozza az idegrendszert. Hatalmat és gazdagságot sugároz. Titokzatos szín.

Fehér

A tisztaság és hó színe. Ártatlanságot, jóságot, szűziességet és egyszerűséget sugall. A tökéletesség színe. Újrakezdést szimbolizál. Biztonságot, nyugalmat és békét áraszt. Könnyedséget és frissességet érzünk általa.

Fekete

Az elegancia színe. Tekintélyt és erőt sugároz. Rejtélyes szín. Kiemeli az összes többi színt. Erős érzelmeket gerjeszt.

Barna

A föld színe. Termékenységet, anyaságot és gondoskodást szimbolizál. Megnyugtató és harmonikus szín. Stabilitást és megbízhatóságot sugall.

Szürke

A konzervatívság színe. Értelem és bölcsesség színe. Kifinomultság és elegancia érzését kelti. Méltóságteljes és előkelő.

Szimbólumok

Az ősi szimbólumok egyidősek az emberiséggel. Óriási rezgéssel bírnak, ezért nagy hatással vannak ránk a teremtőerejükkel. A szimbólumokat azért hozta létre az emberiség, hogy kifejezzen velük olyan tudatos tapasztalásokat, a tudatunk olyan állapotait és annak lehetőségeit, amelyekre nincs szó.

Olyan egyetemes és örök érvényű törvényszerűségeket és természetfeletti igazságokat ábrázolnak, melyben benne rejlik a világmindenség. Egy-egy jelképben egyszerre több értelem is megnyilvánulhat, ezért koncentrált teremtőerővel bírhat. Ha ismerjük a szimbólumok jelentését, akkor tudatosan előhívhatjuk azokat az energiákat, amelyekkel felszabadíthatjuk magunkat. Akkor is hatással vannak ránk, ha nem ismernénk a jelentésüket.

Kör
Az egyik legősibb és legalapvetőbb szimbólumok egyike. A végtelenséget, örökkévalóságot, egészséget, örök körforgást, egységet, teljességet és a harmóniát szimbolizálja. A világmindenséget és az univerzumot jelenti. A kör szimbólum maga a kiinduló pont, mely jelképezi az örök újjászületést és az eredendő tökéletességet. Régi értelmezésben a Napot is jelentette, ezért Istenként tekintettek rá. Kozmikus rend szimbóluma.

Nap

A teremtést és az életet adó fényt, energiát és erőt szimbolizálja. Benne megtalálható az összes szín. A Nap hierarchikusan mindig az első helyen van, az összes bolygó felett áll. Hatalmas és tökéletes. Életerő, hatalom és tudatosság szimbóluma.

Mandala
A mandala szanszkrít eredetű, jelentése kör, de egyes vélemények szerint az elmével is össze lehet kötni a jelentését. Rendkívüli, pozitív energiával bír. Segít a tudatos jelenlét elérésében. A mandala a teljességet, tökéletességet és harmóniát szimbolizálja. A világegyetem képe és abban végbemenő kimenő és bejövő folyamatok ábrázolása. Egy mandala célja, hogy elérjük az abszolút tudatosságot és segít helyrerakni az emberben a dolgok ideális rendjét. A mandala egy térkép a tudatos fejlődéshez. E jelkép egy képi kifejezése az ember potenciálisan megvalósítható legmagasabb tudatállapotának. Középpontja szimbolizálja a föld közepét, az állandóságot mely körül minden mozog.

Fa
Egy ősi szimbólum, mely összeköti a földet az éggel. Magát az életet jelképezi hiszen gyökereivel mélyen a földből táplálkozik, lombja pedig az ég felé tör biztosítva egy körforgást, mellyel az ember lelki fejlődését is szimbolizálja. Egyszerre foglalja magába a jelent, múltat és jövőt jelképezve a szellem, test és lélek hármasát. A fa az egyéni életút önismereti jelképe. A fa kapcsolatban van a Föld 4 elemével: földdel, vízzel, tűzzel és a levegővel. Újjászületés szimbóluma, szorosan kapcsolódik a születés, az élet és a halál körforgásához. Általa végtelen a kapcsolat a teremtéssel.

Virág

A teremtés és a megújulás szimbóluma. Egyszerűen szép és tökéletes. A természet általa újra és újra megújul. A szerelem és hűség jelképe. A tökéletesség szimbólumai és magas rezgéssel bírnak.

Fallosz
A termékenységet, feltámadást és férfi teremtőerőt jelképezi. Hatalmat és erőt szimbolizál. Az élet forrását jelenti, benne rejlik a teremtés eszköze és egyben potenciálja.

Legyező

A jó szerencse és megtisztulás jelképe. Az erőt szimbolizálja. Távol tartja a negatív energiákat.

Angyal

Mindenkinek van védőangyala, aki átsegít a nehézségeken. Az angyalok az ártatlanság és a tisztaság szimbólumai. A védelmet és segítségnyújtást jelképezi.

Róka
A ravaszság, kreativitás, fény és megvilágosodás szimbóluma. Lelki vezető, aki ismeri a rejtett, misztikus ösvényeket, és kiváló megérzései vannak, hogy elkerülje a veszélyt. A világok közötti határokon mozog, jól tudja az utat a lelki tudattalanba. Rávilágít az adottságainkra, képességeinkre, hogy miben vagyunk erősek és tehetségesek. Felébreszti a bennünk szunnyadó inspirációt. Segít meggyógyítani az összetört lelkünket és hűnek maradni önmagunkhoz. Egyensúlyba hozza a magányt és a társas életet. Hatalmas energiákat mozgat meg.

Szív
A szerelem, szeretet és szenvedély szimbóluma. Az örökké tartó hűséget szimbolizálja.

Hullám
Az egyik legnagyobb természeti erők egyike, mely erejével képes porrá zúzni bármit, ami az útjába kerül. Szimbóluma a határtalan életnek és a bármire képes vagyok üzenetet sugallja.

Lótusz
A megvilágosodás és újjászületés szimbóluma. A lótusz egy roppant különleges virág. Sötét, iszapos vizek (akár szennyezett víz is, lásd például Indiában a csatornákban is virágzik) alján kezd növekedésnek, melytől a víz felszíne igen messze van. Gyökere mégis erős és a napfény felé tör szimbolizálva a kitartás és feltámadás koncepcióját. A mostoha körülmények ellenére is törekszik, hogy elérje a napfény által szimbolizált megvilágosult végső tudást és igazságot. Ez a tudat ébredésének jelképe. Amikor sikerül elérni a felszínt akkor a virág gondosan ügyel arra, hogy egy szirma se érjen a piszkos vízbe és arcával a nap felé néz. Mindenki eredendően tökéletes és úgy szép, ahogy van békét és harmóniát sugározva ezáltal. Különlegessége, hogy csak nappal nyílik a napsugarak hatására, este zárulnak jelképezve a világosságra és a tudásra való törekvést.

Pillangó

A változást, fejlődést és az átalakulást szimbolizálja. A lélek fejlődési útját jelképezi, mivel lelkünk épp olyan törékeny, gyönyörű, sokszínű és megfoghatatlan, mint egy pillangó. Képes a legkülönfélébb módon újjászületni és megújulni. A halálból kialakuló életre utal azzal, hogy felhagyunk régi mintáinkkal, rossz szokásainkkal, viselkedésünkkel és kihasználjuk a bennünk rejlő lehetőségeket, erőforrásokat megújulva és kiteljesedve az új boldog és szárnyaló életünkhöz. A szabadság szimbóluma is.

Színek

A színek rendkívüli jelentőséggel bírnak az életünkben. Hasonlóan a szimbólumokhoz hatással vannak ránk de, hogy pontosan milyen hatással abban még a pszichológusoknak és kutatóknak sem sikerült megállapodni, de az bizonyos, hogy akár képes befolyásolni a hangulatunkat, viselkedésünket és érzelmeinket is. Minden nap színek vesznek bennünket körül és meghatározó szerepet játszanak az otthonunk kialakításában, bizonyos eseményekre adott reakciónkban, vásárlási szokásainkban, stílusunk kialakításában, koncentrációnkban, az élethez való hozzáállásunkban, és még sok másban.

Érdekesség, hogy a színek hatását vizsgáló tudomány több, mint 200 éves, de már az ókorban is színeket társítottak az alapelemekhez (föld, tűz, víz és levegő). Hippokratész pedig színekkel jelölte az ember vérmérsékletét (szangvinikus, kolerikus, flegmatikus és melankólikus).

Alapvetően 4 alapszínt különböztetünk meg és azok árnyalatait. Ezeket hideg illetve meleg színekként kategorizáljuk.

Zöld

A természet színe. Nyugalmat, harmóniát, békességet áraszt, ezért a biztonságot szimbolizálja. Reményt és állandóságot sugalmaz. Termékenység, fiatalság és egészség színe. A leggyakoribb szín, ami körülvesz bennünket. Fejlődésre és megújulásra asszociálunk általa. A zöld az egyik legharmonikusabb és legpihentetőbb szín a szemünk számára. Egyszerre frissít és nyugtat, így teremtve egyensúlyt a minden napjainkba. Regeneráló hatása van, javítja az immunrendszert.

Kék

A tenger és az ég színe. A végtelenséget szimbolizálja. A nyugalom, békesség, intuíció, bölcsesség, remény és hűség színeként tartják számon. Növeli a munka hatékonyságát. Megbízhatóságot és intelligenciát sugall. Tisztaság árad belőle és stabilitást jelképez. A kék egyik árnyalata türkiz, ami a frissességet és tisztaságot jelképezi.

Piros

A szerelem és tűz színe. A piros a legfigyelemfelkeltőbb szín. A szenvedély, erotika és szexualitás jelképe. Bátorságot, erőt sugároz. Erőteljes hatással van az emberi szervezetre, emeli a vérnyomást, légzést és a pulzust. Önbizalomerősítő hatású. Cselekvésre ösztönöz. Izgalmas és dinamikus szín.

Sárga

A nap és a napsütés színe. Boldogsággal, vidámsággal  és életenergiával tölt fel. Optimizmust és erőt ad. Inspirál és ösztönöz. Segíti a jó kommunikációt, koncentrációt és memóriát. A kreativitás színe. A sárga szín figyelemfelkeltő és stimulálja a idegrendszert.

Narancssárga

A vidámság, öröm és boldogság színe. Ötvözi a sárga életenergiáját a piros erejével. A lelkesedés, kreativitás, kiegyensúlyozottság, barátság, siker, megbízhatóság és bátorítás színe.

Erőt és kitartást sugall. Élénkítő hatású, stimulálja a szellemi aktivitást. Kellemesen feltűnő, meleg szín.

Rózsaszín

A romantika, kedvesség és öröm színe. Fiatalos, izgalmas szelíd szín. Érzékiséget, de mégis vidámságot sugall. Árnyalatától függően lehet intenzív hatással szervezetünkkel csak úgy, mint a piros, ha élénk rózsaszínről beszélünk és lehet könnyed és nyugtató, ha világos árnyalatban gondolkodunk. Biztonság és optimizmus érzését kelti.

Bordó

A szenvedély és hatalom színe. Keveredik benne a kék stabilitása a piros energiájával. A méltóság és magasztosság színe. Előkelőség jelképe. Nemességet, függetlenséget, kreativitást és titokzatosságot szimbolizál. Erőt és bölcsességet sugároz. Kivételes érzéseket kelt.

Lila

A királyság színe. Keveredik benne a kék nyugalma és a piros dinamizmusa. Intelligencia, hűség és kreativitás jelképe. Megnyugtatja az elmét és egyensúlyba hozza az idegrendszert. Hatalmat és gazdagságot sugároz. Titokzatos szín.

Fehér

A tisztaság és hó színe. Ártatlanságot, jóságot, szűziességet és egyszerűséget sugall. A tökéletesség színe. Újrakezdést szimbolizál. Biztonságot, nyugalmat és békét áraszt. Könnyedséget és frissességet érzünk általa.

Fekete

Az elegancia színe. Tekintélyt és erőt sugároz. Rejtélyes szín. Kiemeli az összes többi színt. Erős érzelmeket gerjeszt.

Barna

A föld színe. Termékenységet, anyaságot és gondoskodást szimbolizál. Megnyugtató és harmonikus szín. Stabilitást és megbízhatóságot sugall.

Szürke

A konzervatívság színe. Értelem és bölcsesség színe. Kifinomultság és elegancia érzését kelti. Méltóságteljes és előkelő.

hu_HUHungarian
en_USEnglish hu_HUHungarian